do’s en dont’s

Laat je niet verleiden tot een moederrol te vervullen (als de biologische moeder van je stiefkinderen in leven en goede gezondheid is). De stiefkinderen hebben al een moeder en komen, als ze bij hun vader en jou zijn, voor hun vader, niet voor jou! Laat vader dan ook zijn vaderrol vervullen. Help hem, waar je kan en wil, maar stimuleer hem zoveel mogelijk tijd met zijn kinderen door te brengen. Hij kan vaak meer dan jij, en ook hij zelf, denkt. Ik zie te veel stiefmoeders die zorgtaken op zich genomen hebben, die niet tot hun verantwoordelijkheid behoren en daar ook geen plezier of voldoening uithalen
Het belangrijkste is om je eigen grenzen te erkennen. Wat wil ik wel en wat echt niet? En vervolgens is het een vereiste om je grenzen te bewaken. Daarbij is goede communicatie van belang. Praten met je partner, maar ook met je stiefkinderen.
  • Zorg voor een eigen plek in huis, waar jij je even kunt terugtrekken, als het je te veel wordt.
  • Onderhoud je eigen leven met vriendinnen/vrienden, familie, sport en/of hobby.
  • Verder signaleer jij, als relatieve buitenstaander en daardoor objectiever, soms eerder dat er iets aan de hand is. Gebruik deze belangrijke waarnemerfunctie en deel dit, wanneer de gelegenheid zich voor doet, met je partner. Hij kan dit dan weer met zijn kinderen en eventueel hun moeder oppakken. Jij hebt bijvoorbeeld door, dat 1 van de kinderen minder lekker in zijn vel zit en stiller is dan anders. Bespreek dit met je partner, wanneer jullie samen zijn en daar de ruimte voor hebben. Help hem ook in het zoeken naar een manier om hier mee om te gaan, maar laat hem het zelf doen!
  • Stel je open voor je stiefkinderen door naar ze te luisteren en oprechte interesse te tonen, maar dring jezelf niet op. Zet je talenten, kwaliteiten of hobby’s in. Ben je bijvoorbeeld goed in koken en vind je dit ook erg leuk? Zorg dan voor het eten en nodig de kinderen uit om jou te helpen. Zo laat jij ze toe in jouw wereld en kun je op een speelse, plezierige manier naar elkaar toe groeien.
  • Bereid jezelf goed voor middels stiefmoedercoaching, deel te nemen aan een stiefmoedergespreksgroep, mijn Stiefmoedercafé te bezoeken of lees over dit onderwerp, bij voorkeur voordat je in de stiefmoederrol stapt! Er zijn een aantal boeken die ik van harte kan aanbevelen. Maar ook als je al (langer) ervaring hebt als stiefmoeder en je bemerkt, dat je vastgelopen bent, is het zinvol om begeleiding te zoeken!