stiefpositief

“Ik zie de huidige stiefmoederrol als een positieve, aanvullende rol. In de geschiedenis en in sprookjes kwam een stiefmoeder meestal in beeld, door overlijden van de biologische moeder. De vader had een vrouw nodig in huis, die de zorg voor de kinderen en huishouding op zich nam. Deze rol was een weinig dankbare en zet de stiefmoeder met boosheid en frustratie neer. Tegenwoordig komt een stiefmoeder vaker in beeld na echtscheiding. De vader heeft geen nieuwe moeder voor zijn kinderen nodig, want moeders is gewoon in functie. Vader is verliefd op een nieuwe vrouw en wil met haar een relatie en toekomst opbouwen: een nieuw gezin. Vader en moeder zijn en blijven ouders. Als stiefmoeder kun je een positieve bijdrage leveren!

 

Iedereen kent het woord ‘stief’ en weet wat ermee bedoeld wordt. Vanwege de negatieve klank, die het woord draagt vanuit de sprookjes en geschiedenis, zijn er positievere synoniemen ontstaan: bonusmoeder, plusmoeder, meemoeder, liefmoeder, cadeaumoeder, meermoeder, extramoeder, etc. Ik pleit juist voor een positief gebruik van het woord ‘stief’ en ook een constructieve en positieve bijdrage van de stiefmoeder. Stiefpositief heeft dus een dubbele betekenis.

 

Op Twitter stuitte ik op twee Twitteraars ‘in gesprek’, die mijn beroep van stiefmoedercoach belachelijk maakten. Ze vroegen zich af of je dan bij mij ‘giftige appeltjes’ leerde maken. Ik ben de discussie aangegaan met deze dames. Het bleken ‘boze moeders’, die door hun man verlaten zijn en hun kinderen regelmatig moeten ‘afstaan’ aan de nieuwe vriendin van hun ex-man. Ik heb begrip voor hun gevoelens, maar het helpt ons stiefmoeders niet aan een positiever imago. Vandaar dat ik me in hun discussie mengde. Dit leverde me uiteindelijk van één van deze dames de prachtige uitspraak “Ik Stief Positief” op! Zo ontstond mijn motto ‘Stiefpositief!’, dat inmiddels is uitgegroeid naar een beweging, die tot uiting komt op Twitter middels #stiefpositief-Tweets en op LinkedIn via de groep #Stiefpositief! waar actief gediscussieerd wordt over de positieve kanten van Stief. Hartelijk welkom om mee te twitteren, aan te sluiten bij de LinkedIngroep, de HultzerCoacing-Facebookpagina of op welke manier dan ook om Stiefpositief uit te dragen met mij!

Een greep uit de discussieonderwerpen van de Stiefpositief-groep:
Wanneer heb je het goed gedaan als stiefmoeder?
Vakantieplannen met of zonder ‘stiefjes’?
Gespreksgroep of internet als middel voor erkenning stiefmoeders?

Als socialmedia niet zo jouw ding is, maar je wil wel graag ‘je ei kwijt’ over Stiefpositief, dan ben je van harte welkom mij te mailen.